SER VS PRODUKTY SEROPODOBNE

SER VS PRODUKTY SEROPODOBNE

Czy wiecie że nazwa „ser” jest produktem zastrzeżonym😲?
Musi on spełnić określone normy, więc jeśli widzicie napis „ser typu gouda ” lub „ser o obniżonej zawartości cholesterolu ” czy „ser odtłuszczony” dokładnie czytaj etykietę ❗
⚠Skład, bo często okazuje się że z serem nie mają nic wspólnego ⚠
SER ma skład :
✅mleko
✅ podpuszczka
✅ sól
PRODUKT SEROPODOBNY w sklepach mają często skład :
❌woda,
❌ olej palmowy 21%
❌ skrobia pszenna
❌ białko mleka
❌stabilizator
❌sól
❌emulgator
❌aromat
❌substancje konserwujące
❌ barwnik, karoteny
Wcale nie musiałam się szczególnie naszukać takiego sera 😕znalazłam w pierwszym lepszym sklepie.

Dlatego zachęcam Was do wyszukiwania naszych lokalnych i batdzo dobrych produktów. Warto spróbować czasami zrobić swój domowy nabiał😀, który wbrew pozorom jest prosty i naprawdę nie zajmuje dużo czasu 😉
🚩 Przepis na domowe mleko kokosowe:
– jedna szklanka wiórków kokosowych (najlepiej bez konserwantów )
– 4 szklanki wody przefiltrowanej lub źródlanej
Wodę podgrzej, nie gotuj Połącz dwie szklanki wody i wiórki blendy 3 minuty, przelej mleko przez sito z gazu, odrazu odciśnij zawartość . Wyciśnięte wiórki ponownie zalej dwiema szklankami wody i blenduj 3 min, przelej i przeciśnij przez gazę. Połącz z pierwszą porcję, wlej mleko do słoika lub butelki szklanej i wstaw do lodówki przechowywać do 4 dni.
🚩Drugi sposób na mleko kokosowe (osobiście ten wolę 😉)
– 200 g wiórków kokosowych zalej czterema szklankami gorącej nie wrzącej wody zostaw na noc lub minimum 8 godzin , po tym czasie blenduj przez 3 minuty, przecedź na sitku z gazą.
Takie domowe mleko doskonałe jest do kawy , owsianki lub smootie np. z bananem
🚩 twarożek z jogurtów greckich :
– 3 opakowania 400 g jogurtów greckich
Wylej na sito z gazą całą zawartość, zostaw 30 minut by odciekło, zawartość zawiń w gazę Włóż do pojemnika i do lodówki otrzymasz delikatny twarożek 😊
🚩 Jak zrobić twaróg ?
– 3 l mleka prawdziwe od krowy lub zwykłe pasteryzowane nie UHT (!)
– sok z całej cytryny lub pół litra jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki Przygotowanie :
Zagotuj mleko, zmniejsz ogień do minimum , dodaj wybrany składnik (sok ,kefir maślanka lub jogurt) wolno mieszać, gotuj około 2- 3 minuty , tylko do oddzielenia się żółtej serwatki od białego sera. Wylać na gęste sito z gazą odczekać pół godziny włożyć do pojemnika i do lodówki .
🚩 Domowy ser żółty 😀
– pół kg białego twarogu półtłustego lub tłustego ,
– 400 ml mleka 3,2% od krowy😊 pasteryzowane ( nie UHT ! )
– 50 g masła ,
– pół łyżeczki sody oczyszczonej ,
– sól , opcjonalnie tymianek papryka słodka
Zagotuj mleko , dodaj pokruszony twaróg i sól mieszaj aż do oddzielenia się serwatki (żółty płyn)
ser przelej na sitku, odrazu przerzucić do wyższego garnka z rozpuszczonym masłem i energicznie mieszaj aż ser wchłonie całe masło i będzie bardziej płynny , teraz dodajemy żółtko i znów mieszamy następnie sodę ,wtedy energicznie mieszamy bo masa rośnie 😲😊, dodajemy przyprawy. Przekładamy do miseczki wyłożoną folią spożywczą lub miseczkę wysmarowane jedną łyżeczkę oliwy, wtedy ser odejdzie od miseczki bez problemu gdy ostygnie😉 w
Wstaw do lodówki, można go kroić już na drugi dzień

To tyle na dzisiaj 😀
Dziekuję wytrwałym jeśli czytasz do końca😉
Bardzo ciekawa jestem Waszych opinii, przepisów oraz zachęcam do spróbowania.

Autor: Krzysztofa Ziembowska

Close Menu