TRUSKAWKI

TRUSKAWKI

Dziś na talerzu królują 🍓t r u s k a w k i 🍓

Chcemy Wam przedstawić wyjątkowe walory jakie posiadają te pyszne owoce: 🍓 kryją w sobie bogactwo witaminy C- wiecie że 100 g zawiera jej więcej niż cytrusy 🍋🍊
🍓 szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na witaminę C dla kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn
🍓 dostarcza organizmowi :

✔155 mg potasu
✔ od 60 do 70 mg witaminy C
✔ 24 mg fosforu
✔16 mg wapnia
✔13 mg magnezu
✔ 2 g błonnika
✔ 70 białka tłuszczu
✔ 7,70 g węglowodanów
✔ i tylko 32 kalorii

Jak truskawka wpływa na nasz organizm ?

✅ dzięki witaminom z grupy B oraz magnezowi i potasowi koi nasze nerwy, uzupełnia elektrolity i regeneruje mięśnie po treningu
✅ jest źródłem żelaza chroniącego przed anemią
✅ zawiera wapń fosfor, który chroni kości
✅ mangan poprawia pamięć,
✅ jest również źródłem kwasu elagowego, który wspiera układ odpornościowy
✅ ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe

W szczycie sezonu czyli właśnie teraz warto robić zapasy, truskawki podczas mrożenia zachowują większość swoich wartości odżywczych i świetnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań i deserów przez cały rok.

Mamy masę różnorodnych przepisu z truskawką w tle😋
Ja dzisiaj polecam dwa najprostsze w swojej formie:
😋 Makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym

– Makaron ugotować według przepisu,
– zblendować truskawki i wczesniej namoczone daktyle,
-dodać jogurt lub serek naturalny
-polać makaron można dodać szczyptę cynamonu i posypać świeżą miętą 😋dl🍓😋 Smoothie :
-banan
-truskawki
– kefir ,maślanka ,
– miód
wszystko zblendować😋

Te dwa przypisy rewelacyjne są na takie upały właśnie jak dziś 🌞

A wy co robicie z truskawek?🍓🍓🍓

Bardzo chętnie wypróbujemy Wasze przepisy podzielcie się z nami😋


Autor: Krzysztofa Ziebmowska.

Close Menu